Elke diefstal leidt tot een verlies van tijd en geld, maar heeft ook een grote emotionele impact en is soms moeilijk te verwerken. Neem even de tijd om de preventietips te lezen. U zult minder risico lopen om het slachtoffer te worden. Bovendien komt u te weten hoe u moet reageren als de situatie zich toch zou voordoen.

Verken alle mogelijkheden
- Aarzel niet om contact op te nemen met de diefstalpreventieadviseur van Bravvo voor gratis tips op maat.
- Raadpleeg de federale website www.safeonweb.be.
150...
Zoveel inbraken vinden er dagelijks plaats in België. De financiële gevolgen zijn groot, maar ook de emotionele impact is vaak niet te overzien. Toch is een inbraak niet onvermijdelijk! U kunt leren hoe u inbraakpogingen kunt verijdelen. Zo'n poging duurt overigens zelden langer dan drie minuten.
Hoe kunt u zich beschermen tegen inbraken?
- Behoedzaamheid aan de deur. Doe de voordeur altijd op slot. Controleer wie aanbelt voor u de deur opent. Maak gebruik van een parlofoon of spionnetje in de deur of kijk door het raam. U hebt altijd het recht om iemand de toegang tot uw woning te ontzeggen.
Extra tip: controleer het deurbeslag. Zorg voor een cilinder die niet uitsteekt en die beschermd is met een veiligheidsrozet. Er mag ook geen ruimte zijn tussen de deur en de deurlijst. Er bestaan eenvoudige en goedkope oplossingen.
- Geen aanwijzingen van afwezigheid. Er gaat niets boven een waakzame buur of vriend. Vraag die persoon om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof er iemand thuis is door bijvoorbeeld de brievenbus te legen, de rolluiken op en neer te laten en een lichtje te laten branden. Plaats uw vakantiefoto's ook pas na uw terugkeer op de sociale netwerken.
Extra tip: u kunt woningtoezicht door de politie aanvragen tijdens de vakantie, via police-on-web.be.
- Identificatie van uw eigendom. Noteer de serienummers van uw toestellen. De politie vindt geregeld gestolen voorwerpen terug, maar kan ze niet altijd aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgen wegens een gebrek aan informatie. Elk toestel heeft een uniek serienummer. Neem foto's van juwelen en andere waardevolle voorwerpen.
- Veilig omgaan met technologie. Tegenwoordig staan steeds meer toestellen in huis in verbinding met het internet. Zo kunnen ze van een afstand bestuurd of geraadpleegd worden. Dat is erg handig en geruststellend, maar houdt ook het risico in dat ze gehackt worden. Inbrekers kunnen achterhalen of u al dan niet thuis bent via de instelling van de verlichting of verwarming. Ze kunnen ook het systeem voor het openen of sluiten van de garagepoort hacken, of zelfs het alarmsysteem uitschakelen. Koop voor uw veiligheid degelijk materiaal met een dienst na verkoop en de mogelijkheid om updates uit te voeren. Beveilig ook uw wifinetwerk. Kies een sterk wachtwoord en wijzig het geregeld.
- Een beveiligd gebouw. Vergeet ook niet de achterzijde van uw woning te beveiligen. Een inbreker gaat discreet te werk en geeft de voorkeur aan een toegang uit het zicht van de buren. Wilt u nog een stap verder gaan? Dan kan een alarmsysteem extra veiligheid bieden.
Extra tip: raadpleeg de diefstalpreventieadviseur van Bravvo. De adviseur geeft tips op maat tijdens een bezoek aan uw woning, handelszaak of kantoor. Deze dienst is gratis. Alle bijkomende informatie vindt u hier.
Wat na een inbraak?
- Verwittig de politie en wacht tot er een team van agenten langskomt.
- Beveilig snel uw woning om nieuwe inbraken te voorkomen.
- Neem contact op met uw verzekeringsagent en bank.
- Raak niets aan, zodat er eventueel digitale vingerafdrukken genomen kunnen worden en de speurhonden nuttige geuren kunnen opvangen.
- Stel tot slot een lijst op met gestolen voorwerpen.
Downloaden
Wees waakzaam voor professionals
Zakkenrollers zijn professionele dieven. Het is hun 'werk' om uw persoonlijke spullen onopgemerkt te stelen. Ze werken het liefst op drukke plaatsen, zoals marktpleinen of het openbaar vervoer. Doorgaans leiden ze uw aandacht af met een list (ze vragen u iets te doen, ze laten een muntstuk vallen, ze vragen u de weg,...) en ondertussen maken ze uw zakken of tas leeg of stelen ze uw portefeuille. Laat u dus vooral niet afleiden en breng hen niet in verleiding.
Hoe kunt u zich wapenen tegen gauwdiefstallen?
- Sluit uw handtas altijd af en houd uw tas vóór u.
- Leg in horecazaken uw waardevolle spullen niet in het zicht op de tafel. Houd uw gsm en portefeuille bij u. Leg uw tas op uw schoot. Zet ze niet op de grond en hang ze niet aan de leuning van uw stoel.
- Houd kleingeld of uw abonnement klaar vóór u op het openbaar vervoer stapt. Houd uw spullen goed in de gaten.
- Scherm uw pincode af met uw vrije hand wanneer u elektronisch betaalt of geld afhaalt.
- Wanneer iemand u aan een geldautomaat aanspreekt, stop de transactie dan meteen en vraag eerst uw kaart terug voor u zich omdraait en antwoordt.
- Neem enkel de documenten mee die u nodig hebt en laat andere documenten thuis. Laat bijvoorbeeld uw rijbewijs thuis wanneer u de trein neemt.
Bekijk deze video met nuttige tips:
Hoe kunt u vermijden dat de diefstal van uw smartphone extra problemen oplevert?
Wanneer een smartphone gestolen wordt, bestaat het risico dat dit leidt tot verdere diefstallen, aangezien applicaties toegang kunnen bieden tot persoonlijke gegevens.
- Noteer het IMEI-nummer van uw gsm (15-cijferige code). U vindt dit nummer door op uw toestel de code *#06# in te voeren. Met behulp van die code kunt u uw toestel na diefstal of verlies identificeren en blokkeren.
- Kies een sterk wachtwoord en wijzig het geregeld.
- Sla uw gegevens op en download een applicatie waarmee u de inhoud van uw toestel van een afstand kunt verwijderen.
U bent uw smartphone of tablet kwijt. Wat nu?
- Wijzig onmiddellijk alle wachtwoorden van accounts die op uw toestel geïnstalleerd zijn (e-mail, Facebook, WhatsApp enz.) en kies voor elk account een ander nieuw wachtwoord.
- Indien uw bank- of betalingsgegevens op uw toestel stonden, verwittigt u best meteen uw bank en houdt u uw rekeningen in het oog. Laat eventueel uw bankkaarten en rekeningen blokkeren.
- Verwittig bij diefstal van professionele gegevens zo snel mogelijk uw werkgever.
- Doe in het geval van diefstal aangifte bij de politie.
Surf voor een veilig internetgebruik naar www.safeonweb.be en ontdek alle nuttige veiligheidstips. U komt er ook te weten voor welke vormen van oplichting u waakzaam moet zijn.
Downloaden
Stijgende trend
De voorbije jaren verplaatsen almaar meer mensen zich met de fiets in de stad. Ook dieven volgen die toenemende trend en slaan steeds vaker toe. Waakzaamheid is dus geboden, vooral voor plooi- en elektrische fietsen, die gegeerd zijn op een erg winstgevende tweedehandsmarkt.
Hoe kunt u uw fiets beschermen tegen diefstal?
- Laat uw fiets zo weinig mogelijk achter langs de openbare weg. Rijdt u met een plooifiets? Neem hem dan mee naar binnen.
- Combineer verschillende soorten fietssloten. Dat maakt het de dief knap lastig! Een degelijk U-vormig fietsslot wordt sterk aanbevolen, en kies telkens voor een kwalitatief hoogstaand slot.
- Maak uw fiets vast aan een goed verankerd voorwerp, ook bij u thuis (in een gemeenschappelijke gang, bijvoorbeeld). Maak het fietsframe en – indien mogelijk – het voorwiel vast.
- Laat uw fiets registreren.
De website mybike.brussels is het fietsregistratieplatform van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen kan er zijn of haar fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker om zo het risico op diefstal te verkleinen: mybike.brussels
Meer tips om u beschermen
Waar kunt u uw fiets laten graveren?
Bravvo organiseert geregeld gratis graveercampagnes, en u kunt onder meer ook in de fietspunten bij grote stations terecht. Meer hierover: Cyclo.
Is uw fiets gestolen?
- Doe meteen aangifte. U hoeft daarvoor niet per se naar het politiekantoor, het kan ook via politie.be.
- Kijk eens op www.gevondenfietsen.be/brussel/gevonden-fietsen-4.
Steeds minder, maar toch...
Het aantal diefstallen uit auto's is de laatste jaren fors gedaald, maar blijft een probleem in de grote steden. Enkele tips om het risico in te dijken.
Hoe kunt u zich beschermen tegen diefstal van of uit uw auto?
- Kies uw parkeerplaats zorgvuldig, bij voorkeur op een goed verlichte en druk bezochte plaats. Maak ook gerust gebruik van bewaakte parkings, zeker wanneer u met een buitenlandse nummerplaat rijdt.
- Neem alle waardevolle spullen uit uw auto. Het wifisignaal van uw (ook goed opgeborgen) toestellen kan van buitenaf gedetecteerd worden.
- Neem uw boorddocumenten mee. Die worden immers gebruikt op de illegale automarkt. Bewaar het deel “thuis” van uw kentekenbewijs bij u thuis.
- Zorg dat tassen niet van buitenaf zichtbaar zijn in de auto, om diefstal uit uw auto te voorkomen. Dieven hebben immers doorgaans hun doel al op het oog nog vóór ze inbreken. Laat bij traag verkeer wat afstand tussen uw voorligger en uw eigen auto, zodat u zo nodig kunt manoeuvreren.
- Uw ruiten laten graveren werkt ontradend. Uw auto kan zo immers erg makkelijk geïdentificeerd worden. De dief zal alle ruiten moeten vervangen vóór hij of zij uw auto kan verkopen.
- Schakel bluetooth en wifi-verbindingen uit.
- Indien jullie een wagen met Keyless-technologie hebben, bergen uw sleutel op in een metalen kistje of in aluminiumfolie.Zo kunnen dieven het signaal voor het openen en starten van de wagen niet kopiëren om met uw auto vandoor te gaan.
Er is ingebroken in uw auto. Wat nu?
- Neem eerst contact op met de politie. Kom nergens aan, zodat eventuele sporen en vingerafdrukken intact blijven.
- Vraag eventuele getuigen om ter plaatse te blijven en vraag hun namen en adressen.
Downloaden
Contact
Diefstalpreventiedienst
Kazernestraat 37, 1000 Brussel
02 279 65 12
0493 51 76 89
frederique.vissers@brucity.be