De missie van Nota Bene is het voorkomen van schooluitval.
De dienst biedt hulp en ondersteuning bij alle schoolgerelateerde zaken, waaronder :
- Informatie over onderwijs
- Hulp bij procedures, het vinden van scholen, enz.
- Schoolprojecten bespreken
- Ondersteuning voor nieuwkomers
- Hulp bij beroepsprocedures
- Ondersteuning bij uitsluiting, enz.
In de praktijk staat deze service open voor alle jongeren die in de Stad wonen of naar school gaan.
Het team is ook beschikbaar voor gezinnen en professionals.
Individueel en in groep
Nota Bene biedt niet alleen individuele hulp aan leerlingen en hun familie, maar organiseert ook bewustmakingsacties in scholen, samen met de educatieve teams en verenigingen.
Goed om te weten
- Nota Bene richt zich tot leerlingen (en hun familie) die op het grondgebied van de Stad Brussel (postcodes 1000, 1020, 1120, 1130) wonen of er naar school gaan.
- Nota Bene verwelkomt u
> in Laken - Moorsledestraat 54
> in Noordwijk - Sluismeestercoggestraat 18
> in het Centrum - Kazernestraat 37
> in Neder-Over-Heembeek - Versailleslaan 144
- De dienst is onpartijdig en wordt gratis aangeboden in uw buurt.
- Nota Bene in de Brusseleir 2021
Nota Bene helpt leerlingen
- een school te vinden
- een studierichting te kiezen of van richting te veranderen
- zich in te schrijven in een school
- weer op weg te zetten na definitieve uitsluiting
- om in orde te zijn als regelmatige leerling
- om de gelijkstelling van diploma's te kennen
- met andere schoolgerelateerde informatie of acties...
Kent u leerlingen met problemen op school?
Nota Bene biedt persoonlijke begeleiding om de situatie op te lossen.
Downloaden
Brochure met studierichtingen voor het Franstalig onderwijs (enkel in het Frans)
Overzicht studierichtingen secundair onderwijs voor het Franstalig onderwijs (enkel in het Frans)
Wegwijs raken in het schoolsysteem
Hebt u vragen over uitsluiting? Over het diploma secundair onderwijs? Of over 'deeltijds leren/deeltijds werken'? In de fiches van Nota Bene vindt u de nodige informatie over het Belgische schoolsysteem. Als u andere vragen of hulp nodig hebt, kunt u een afspraak maken met het team.
Inschrijvingen
Naast individuele begeleiding biedt Nota Bene informatieve groepssessies en 'inschrijvingskits', met alle nodige informatie over de inschrijving op school.
La rentrée... Faut y penser
Eind juni/begin juli en eind augustus/begin september organiseert het team gratis permanenties met het "La rentrée... Faut y penser" project.

Brochure van La rentrée... Faut y penser
Neem contact op met Nota Bene voor meer inlichtingen.
Werkt u in het onderwijs?
- Nota Bene organiseert activiteiten over diverse thema's: het schoolsysteem, preventie van schooluitval,...
- Het team leidt ook preventieprojecten in scholen over onderwerpen als pesten op school en sociale media.
- Het team biedt online praktische tools aan.
Zie ook
schoolinschakeling.brussels (gewestelijke site over schooluitval)
Ontmoeting met Omar, een maatschappelijk begeleider met een hart voor jongeren
Omar ademt Bravvo. Na 10 jaar bij onze organisatie speelt hij vandaag een belangrijke rol in de strijd tegen schooluitval. Als maatschappelijk begeleider binnen de dienst Nota Bene zet hij zijn persoonlijke ervaringen, expertise en engagement in voor de begeleiding van jongeren en gezinnen, zodat ze het – vaak ogenschijnlijk complexe – Belgische schoolsysteem beter begrijpen en er hun weg in vinden.
Een lange reis langs verschillende functies
“Ik ben zowat door een samenloop van omstandigheden bij Bravvo terechtgekomen. Ik was op zoek naar werk en Actiris stelde mij een betaalde bedrijfsstage voor. En zo ging de bal aan het rollen.”
Dat is intussen al 10 jaar geleden en sindsdien ben ik altijd trouw op post gebleven. Niet letterlijk op dezelfde post, want mijn professioneel pad bij Bravvo volgt niet bepaald één lijn. Het is een aaneenschakeling van kansen en omschakelingen bij elke fase van zijn carrière. Omar is begonnen binnen Jeugd en burgerschap, waar hij meewerkte aan het luik infrastructuur en logistiek. Dankzij deze functie had hij contact met de jongeren aangezien hij vaak in de verschillende jeugdcentra moest werken. Maar gaandeweg verlangde hij steeds meer naar een job waarbij hij echt contact had met de mensen. Geen tijd te verliezen dus! Zo begon hij een bacheloropleiding tot opvoeder gespecialiseerd in psycho-educatie.
“Door mijn verleden en mijn bijzondere situatie wist ik dat ik iets anders te bieden had. Toen ik hoorde dat de functie psycho-educatief begeleider binnen de cel voor de preventie van schooluitval zou vrijkomen, kon ik gewoon niet anders dan ervoor gaan!”

De impact van zijn persoonlijke ervaringen
Wanneer hij als maatschappelijk begeleider op de dienst Nota Bene aan de slag gaat, wil hij meer doen dan de jongeren gewoon adviseren of begeleiden in schoolgerelateerde zaken. Hij begrijpt hen 100%, want hij was vroeger zelf kind aan huis in een jeugdcentrum. Zo kreeg hij dezelfde steun in het centrum Renards in de Marollen als wat hij nu vandaag doet: luisteren en begeleiden. “Het leven in de wijken is al moeilijk op zich en veel kans dat ik een ander pad was opgegaan als ik toen bepaalde begeleiders niet had ontmoet. Allemaal mensen die ik later trouwens nog als collega tegen het lijf heb gelopen. Zij hebben mij een zekere basis meegegeven door mij te zeggen “je moet opletten voor dit, voor dat”. Volgens hem heeft hij dankzij die ervaring een zeer duidelijk beeld van wat zijn werk vandaag betekent.
Informeren en begeleiden
Omar ziet zijn rol als maatschappelijk begeleider niet gewoon als een ‘volwassene’ die advies geeft. Hij wil een ruimte creëren waar de jongeren hun verhaal kwijt kunnen, erover kunnen praten en steun krijgen. Diezelfde principes zijn ook van toepassing in zijn benadering van de jongeren: luisteren naar hun verhaal en hun problemen, en hen met respect en zachtheid begeleiden.
Een van de fundamentele aspecten van zijn werk, is het Belgische schoolsysteem toegankelijker maken, zowel voor de jongeren als voor hun ouders. Omar weet dat het schoolsysteem soms een complex kluwen kan lijken, zeker voor gezinnen die niet over de juiste instrumenten beschikken om dat allemaal te ontwarren. “Het schoolsysteem in België is best speciaal.”
Vanaf het eerste contact neemt hij de tijd om de verschillende fasen in het onderwijs alsook de regels en verwachtingen ervan uit te leggen. Voor hem is dat een cruciale stap: als de jongeren en hun ouders niet weten hoe het systeem werkt, dan kunnen ze zich buitengesloten voelen of niet in staat voelen om die uitdaging aan te gaan. “Als ik denk aan alle nieuwkomers, bijvoorbeeld uit landen zoals Syrië, Brazilië of Oekraïne, waar er oorlog heerst, dan zijn die ouders iets helemaal anders gewend. Bij hun aankomst moeten ze een heel systeem leren kennen, waaronder ook het schoolsysteem.” Op die manier wil hij een vertrouwensband opbouwen en opent hij de weg naar concrete oplossingen om de jongeren met hun schoolparcours te helpen.
Bij Nota bene behandelt Omar alle vragen over school: klachten, schorsingen, de zoektocht naar een school ... Niets ontgaat er hem! En die laatste vraag krijgt hij vaak, want het is allesbehalve evident om een school te vinden die voldoet aan alle criteria van de ouders en de kinderen.
“De meeste ouders zeggen ons: ‘Ik zou graag een goeie school voor mijn kind vinden’, maar ze weten niet waar ze daarvoor moeten zijn. Maar wat is een goede school? Wat is er belangrijk? De afstand? Of vooral dat hun kind effectief naar school gaat?”
Omar toont hiermee aan wat de dienst Nota Bene net zo bijzonder maakt: het is maatwerk. Hij past elke afspraak aan de mensen en hun noden aan, waarbij hij steeds actief luistert en alles van a tot z opvolgt.
Een context van preventie
Met de strijd tegen schooluitval als belangrijkste taak trekken Omar en zijn collega’s ook zelf naar de scholen en jeugdcentra van Bravvo met preventieve workshops rond oriëntatie, ouderschap, motivatie ... Zo doen ze aan sensibilisering, rechtstreeks bij de jongeren.
“Ik geloof sterk in het initiatief van Bravvo. Volgens mij helpt zo'n soort organisatie bepaalde mensen om de weg te vinden in hun eigen leven. En aangezien dat vroeger enorm veel voor mij persoonlijk heeft betekend, geloof ik er des te meer in. Zeker als ik hier achter mijn bureau zit.”
Geen uitdaging is hem te veel ... Omar volgt vandaag dan ook een masteropleiding criminologie en blikt al vooruit naar de volgende stappen in zijn carrière: sociale bemiddeling, coördinatie van een van de pijlers van Bravvo ... Hij ziet de dingen altijd groots en wil zijn impact vergroten.
“Wie weet, word ik ooit wel directeur van Bravvo?”
Contact
Katy Latran
Sluismeester Coggestraat 18, 1000 Brussel
02 208 00 83
0499 65 02 24
katy.latran@brucity.be
Jihad Bokhamy
Moorsledestraat 54, 1020 Brussel
02 279 65 16
0495 24 30 98
jihad.bokhamy@brucity.be
Jessica Tshinguta-Omombo
Moorsledestraat 54, 1020 Brussel
PERMANENCE OP DONDERDAG NEDER-OVER-HEEMBEEK
144 Versailleslaan, 1030 Neder-Over-Heembeek
02 279 65 74
0490 13 83 37
jessica.tshinguta-omombo@brucity.be
Omar Mukeba Kaseba
Kazerne 37, 1000 Brussel
0483 49 01 60
omar.mukeba@brucity.be
Algemene informatie over de dienst
Coördinatie Bemiddeling
Kazernestraat 37, 1000 Brussel
02 279 65 63
Cecilia Sanchez, verantwoordelijke
02 279 65 61
cecilia.sanchez@brucity.be
Karine Ugé, adjunct-verantwoordelijk
02 279 64 82
karine.uge@brucity.be