Tivoli Green City, een duurzame wijk in Laken ingehuldigd in samenwerking met Bravvo

Tivoli

februari 2019 - In de buurt van Tour & Taxis ziet een wijk met meer dan duizend bewoners het levenslicht: Tivoli Green City. Op 20 februari 2019 werd de wijk ingehuldigd in aanwezigheid van de koning. Als belangrijke speler in Laken was Bravvo bij die gelegenheid aanwezig. Het team en de betrokken jongeren waren getuige van de ontluiking van een nieuwe samenlevingsvorm.

 

 

 

 

Tivoli photo Cyrus pour site-9.jpg

 

De inhuldiging van Tivoli Green City vond plaats op het nieuwe plein van 2.000 vierkante meter met aangeplante bomen. Het was een frisse woensdagnamiddag en de sfeer was gemoedelijk en speels. Een van de vijf blokken opende de deuren (twee andere volgen nog): witte gebouwen die na twee jaar werken uit de grond zijn gerezen. Het gaat in totaal om 4,5 hectare nieuwe leefruimte grenzend aan Greenbizz, de economische spil in het project.

 

Tivoli photo Cyrus pour site-32.jpg

 

Het project bevindt zich naast Tour & Taxis, tussen het kanaal en het Bockstaelplein. Dit is een buurt in Laken waar Bravvo erg actief is met een hele waaier aan diensten. Mensen kunnen er onder andere terecht bij de gemeenschapswachten (overdag en 's nachts), een jeugdcentrum (Horizon), een straathoekwerker en een sociaal bemiddelaar.

Tivoli photo Cyrus pour site-1.jpg

 

Een veelbelovende formule met een gezonde mix

 

Vanaf april zal deze zopas ingehuldigde wijk meer dan duizend inwoners verwelkomen. Ongeveer 70 % van de 397 woningen werd verkocht tegen een tarief dat vastgelegd werd door Citydev.brussels. 30 % wordt verhuurd als sociale woning door de Lakense Haard. Maar niet enkel de sociale mix is belangrijk. Het project zet ook in op duurzaamheid, zowel op het vlak van voorzieningen als op het vlak van burgerparticipatie.

 

Tivoli photo Cyrus pour site-30.jpg

 

Hamid El Mallahi, gemeenschapswachter van Bravvo en hoofd van de nachtploegen, heeft vertrouwen in deze nieuwe samenlevingsformule: “De mix van profielen en de wil om het milieu te beschermen gaan hand in hand met een sterkere sociale controle en de wil om de eigen leefomgeving te beschermen. We kennen de omgeving goed. We zullen er dagelijks aanwezig zijn om mensen door te verwijzen naar de juiste diensten, vragen te beantwoorden en problemen aan te kaarten. De gemeenschapswachten zetten 100 % in op preventie. Ze bestraffen niet, maar kunnen bijvoorbeeld wel tussenkomen wanneer er een probleem opduikt over het gebruik van de gemeenschappelijke delen van de sociale woningen. We proberen zowel rekening te houden met de behoeften van de persoon die overlast veroorzaakt als met de behoeften van de persoon die overlast ervaart. We gaan samen met hen op zoek naar alternatieven.”

 

Tivoli photo Cyrus pour site-23.jpg

 

Bravvo Mobile trekt zelf naar de inwoners toe

 

Tussen alle ludieke en duurzame standen – biologische drankjes, vogelbescherming, krantjes maken ... – staat ook een standje dat er uitziet als een kleine bar. We maken kennis met de Bravvo Mobile, een kar die manueel wordt voortgeduwd en opvouwbare tafels en stoelen met zich meedraagt. De Bravvo Mobile serveert koffie en thee, en zoekt contact met inwoners op “levensknooppunten”, zoals Mostapha Jaroui, straathoekwerker van Bravvo, het zo mooi verwoordt.

 

Tivoli photo Cyrus pour site-8.jpg

“De mensen zijn nieuwsgierig. Door de naam Bravvo Mobile denken sommigen dat wij een telecomprovider zijn”, vertelt Mostapha geamuseerd. “Niet iedereen weet wat Bravvo allemaal doet. Het is dan ook een deel van onze opdracht om op dagen zoals vandaag uit te leggen hoe we mensen kunnen begeleiden die anders niet uit zichzelf zouden aankloppen bij instellingen of organisaties.”

Tivoli photo Cyrus pour site-11.jpg

In het gemeenschapscentrum Oasis in het noorden van Laken is er een permanentie, maar de straathoekwerker zal toch 70 % van zijn tijd op straat doorbrengen. Het is voor straathoekwerkers belangrijk zich te kunnen verplaatsen naar hun belangrijkste doelpubliek, namelijk jongeren die afhaken op school. “Een collega en ik kwamen op het idee om een zitbank te maken”, vertelt Mostapha. “Een zitbank sloot mooi aan bij het ruimere project om als het ware ‘een kantoor buiten het kantoor’ op te richten, een idee van Lionel Galand, de sociaal bemiddelaar van Bravvo in centrum Laken.”

Tivoli photo Cyrus pour site-19.jpg

 

Geen one shots

 

Galand is erg blij met het succes van de Bravvo Mobile, ontworpen in samenwerking met de sociaal geëngageerde designers van de organisatie MAD. “De Bravvo Mobile is vernieuwend, gezellig en werkt als sinds begin 2018 erg goed. Het is een echte broedplaats voor ideeën. We vragen de inwoners bijvoorbeeld welk karakter ze aan hun wijk willen geven. Dankzij hun input werden er al nieuwe sportvoorzieningen geplaatst en groene zones aangelegd. Dat zijn geen one shots. Hier in de Tivoliwijk willen we regelmatig permanenties van 2 of 3 uur organiseren om het samenleven tussen de huidige bewoners en nieuwe bewoners, tussen huurders en eigenaars en tussen volwassenen en schoolgaande jeugd te ondersteunen.”

 

Tivoli photo Cyrus pour site-16.jpg

 

Jongeren zorgen zelf voor financiering

Ook de jongeren uit de buurt zijn aanwezig. Bij het standje van Horizon, het jeugdcentrum van Bravvo in de Bockstaelwijk, zien we lachende gezichten. Je kunt er voor enkele euro's iets lekkers kopen of op een scherm naar onderwaterbeelden kijken.

 

Tivoli photo Cyrus pour site-31.jpg

 

Camilla, 17 jaar, legt uit: “Wij zorgen zelf voor onze financiering door taarten te verkopen of carwashes te organiseren. Daarmee kunnen wij in het buitenland op duikvakantie gaan. Waar we juist naartoe gaan hangt af van het bedrag dat we op twee jaar tijd hebben kunnen inzamelen. In 2017 gingen we naar Spanje. Het was een fantastische ervaring. We werden wel begeleid maar kregen toch voldoende autonomie.”

 

Tivoli photo Cyrus pour site-3.jpg

 

Het meisje deelt haar enthousiasme met een tiental jongeren, de helft meisjes, de helft jongens. “We organiseren ook duikinitiaties in het zwembad van Laken, 10 euro voor 1 uur. Duiken is voor ons een echte passie geworden. Ik hou van het gevoel in een andere wereld neer te dalen. Ik zou graag begeleidster worden.”

 

Tivoli photo Cyrus pour site-21.jpg

 

Meeschrijven aan het verhaal

 

“Het idee van het duiken is ontstaan omdat we jongeren toegang wilden bieden tot een zogenaamd meer elitaire discipline”, vertelt Vania Peki, coördinator van Horizon. “In het begin komen de jongeren om bellen te maken in het water. Daarna volgen ze een opleiding en kunnen ze brevetten behalen. Het is een collectief project. Een adolescent die op zondag vroeg uit de veren is om auto's te wassen of een standje bemant om geld in te zamelen voor een gemeenschappelijk doel, dat is echt heel zinvol.” Net als bij de andere projecten van het centrum – een vijftiental in totaal voor 146 jongeren van 12 tot 18 jaar – is langdurige betrokkenheid onze doelstelling. “Het is enorm belangrijk dat ze zo vroeg mogelijk bij de samenleving worden betrokken. De inhuldiging van Tivoli Green City is daar een voorbeeld van. Later, als de wijk tot leven komt, zullen ze meeschrijven aan het verhaal."

 

Tivoli photo Cyrus pour site-18.jpg

 

“Ik zal de kleine prinses versieren”

Fanfares, fraaie steltlopers, een gekke draaimolen, artistieke grimeurs ... De kinderen zijn in de wolken. Michou, Bravvo-animatrice op het speelplein van Horizon, is op stap met een groepje 6- tot 11-jarigen: “Ze wonen iets verderop, maar komen niet zomaar tot hier. Ik wil ze de nieuwe gebouwen laten zien.”

 

Tivoli photo Cyrus pour site-22.jpg

 

Iemand fluistert dat de koning zal komen. Een jongetje verlaat de workshop ‘bricophonie’ (instrumenten maken met gerecycleerde materialen) en roept ondeugend: “Ik zal de kleine prinses versieren!”

 

Tivoli photo Cyrus pour site-25.jpg

 

Koning Filip arriveert even later om de installaties en de collectieve serre bovenop een van de gebouwen te bezoeken. Daarna begeeft hij zich tussen de mensen. Zonder prinses Eléonore … Maar misschien heeft hij zijn gezin wel over deze nieuwe wijk vlakbij verteld, en over al het moois dat daar staat te gebeuren.

 

Tivoli photo Cyrus pour site-26.jpg

 

Tivoli photo Cyrus pour site-27.jpg

 

Tivoli photo Cyrus pour site-28.jpg

 

F.G. (tekst) en CyP (foto)