Carnaval van de Zenne: het leven in de wijk onder een laagje confetti

carnaval

maart 2019 - Deze carnavalstoet, georganiseerd door verschillende verenigingen, bracht kleur en muziek naar de achterzijde van de voetgangerszone. Een honderdtal kinderen liep op 8 maart 2019 mee in de optocht door de Zennewijk. Een feestelijke stoet georganiseerd door onder andere het Bravvo-Gemeenschapscentrum Papenvest, dat ideeën en projecten van wijkbewoners van alle generaties ondersteunt.

 

 

 

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-3.jpg

 

De achterzijde van de voetgangerszone: het lijkt misschien een verrassende formule, maar deze wijk met zowel woningen als kantoren ten noordwesten van de grootste verkeersader van de Brusselse binnenstad, staat niet vaak in de schijnwerpers. En toch is het een levendige plek, zeker op deze vrijdagnamiddag tijdens de carnavalsweek.

 

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-12.jpg

Traditie sinds 2010

Tientallen geschminkte, gemaskerde en verklede kinderen komen onder begeleiding van animatoren en ouders in kleine groepjes toe op het speelterrein Françoise Dolto.
 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-1.jpg

Ze zijn maximaal zo'n twaalf jaar oud. Er zijn weinig adolescenten van het Bravvo jeugdcentrum te zien, dat zich op dezelfde locatie bevindt. “Ze schamen zich waarschijnlijk, dat is de leeftijd”, lacht Monica Bastidas, coördinator van het Gemeenschapscentrum Papenvest.

Carnval Senne photo Cyrus pour site-15.jpg

“De kleintjes genieten wel met volle teugen. Het zijn kinderen die vaak naar de organisaties in de wijk gaan. Zeven organisaties zetten samen het Carnaval van de Zenne op poten", vervolgt Monica.

Carnval Senne photo Cyrus pour site-13.jpg

Het team van het gemeenschapscentrum zorgt voor de toelating van de stad. "Dit jaar is het parcours wat korter door werken in het centrum. Normaal wandelen we langs de grote laan, zijn we zichtbaarder, hebben we een gezamenlijk thema en zelfs een muziekgroep. Maar we wilden deze traditie, die al negen jaar bestaat, verderzetten, zelfs in een kleinere versie!”

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-10.jpg

“Lawaai maken is belangrijk”

Dit evenement is de afsluiter van een hele week vol activiteiten. De voorbereidingen maakten al deel uit van het feest. “Gisteren hebben we kostuums gemaakt met stoffen die we van thuis hebben meegenomen of die ze in het centrum hadden liggen. Vandaag heb ik me zonder hulp geschminkt”, vertelt Sabou, 9 jaar – en het resultaat mag er zijn. Haar zus Marielle, 12 jaar, heeft zichzelf versierd met blauwe pluimen en slaat op een trommel.

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-2.jpg

 “Lawaai maken is belangrijk”, legt Monica uit. Ze fluit de stoet in beweging en neemt de leiding.

Carnval Senne photo Cyrus pour site-5.jpg De kleurrijke stoet komt in beweging onder begeleiding van fluitjes, sambaballen, stokken en trommels.

Carnval Senne photo Cyrus pour site-17.jpg

De vrolijkheid danst door de straten (Washuisstraat, Arteveldestraat, Zespenningenstraat, Bloemenhofplein, T'Kintstraat), die op de kruispunten worden afgesloten door geamuseerd toekijkende politieagenten.

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-7.jpg

 Iedereen amuseert zich kostelijk, ook de mama's met kinderwagens en de allerkleinsten. Het regent confetti.

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-8.jpg Arbeiders die op een werf aan het werk zijn ontsnappen niet aan de feestvreugde en nemen foto's met hun telefoon. Kantoorbedienden komen achter hun bureau vandaan en zwaaien ons toe vanachter de vensters.

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-14.jpg

Romaïça en het chocolade-initiatief

"Een veertigtal minuten later zijn we terug op het Dolto-speelterrein en wordt er lekkers uitgedeeld. Romaïça, 13 jaar, heeft rustig meegewandeld en zit samen met andere meisjes te keuvelen op een bank. Ze woont in de buurt, gaat geregeld naar de Bravvo-centra en is erg betrokken. “Met Pasen zal ze mee een speciaal chocoladekamp begeleiden”, aldus Fatima Achemoune, vormingsmedewerkster gemeenschapsacties in het Gemeenschapscentrum Papenvest. “Een kookworkshop, een uitstap, paaseieren rapen ... Zij heeft het allemaal voorgesteld en wij gaan haar helpen.”

 Carnval Senne photo Cyrus pour site-19.jpg

“Wij werken op initiatief van ons publiek”, vertelt de vormingsmedewerker. “De mensen uit de wijk komen naar ons met hun ideeën. Wij ondersteunen hen, maar het blijft hun project. Zo worden er met onze hulp steeds terugkerende activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor sport, dans, uitstappen en naaiateliers. Onlangs besloot een groep vrouwen van allerlei leeftijden kleding te breien voor vrouwen en kinderen van het onthaaltehuis Open Deur. Een andere vrouw zou graag een reis organiseren naar een ecologisch dorp. Ik probeer nu mensen te zoeken die haar kunnen helpen.”

Carnval Senne photo Cyrus pour site-20.jpg

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-4.jpg

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-16.jpg

 

Papenvest, een mix van activiteiten

Het groepje van de Papenvest komt toe aan het gemeenschapscentrum in de gelijknamige straat, recht tegenover de sociale woonblokken. Het Bravvo-team bestaat, naast de coördinator en de vormingsmedewerker, uit een straathoekwerker en een sociaal bemiddelaar. Aan de ingang staat een suggestiebox. Aan de muur in de workshopruimte hangen foto's van jongeren tijdens een reis naar Marseille. Fatima benadrukt nogmaals het belang van autonomie: “Naast de adolescenten zijn er ook oudere jongeren, tot 26 jaar, die de rol van mentor op zich nemen. Een van hen had contacten gelegd met een jeugdcentrum van een wijk in Marseille en de ontmoeting van het voorbije jaar georganiseerd. Dit jaar gaat een groep van twaalf jongeren het trappenhuis van een gebouw van De Brusselse Woning renoveren. Zo willen ze geld inzamelen voor een reis volgend jaar. Eerst zullen ze leren schilderen.” Er hangen ook andere foto's omhoog, waaronder herinneringen aan het Carnaval van de Zenne van vorig jaar. Het zijn getuigenissen van een bonte mix van activiteiten die het centrum en de wijk tot leven brengen.

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-21.jpg

 

Carnval Senne photo Cyrus pour site-18.jpg

 

Lees meer

Meer over het Gemeenschapscentrum Papenvest

F.G. (tekst) en CyP (foto)