Jongeren kunnen bij problemen meteen terecht bij de straathoekwerkers in hun wijk. Zij steunen de jongeren in hun pogingen om opnieuw positief in het leven te staan.

Iemand die klaarstaat met persoonlijke steun...
Sommige adolescenten of jongvolwassenen breken met hun familie, zijn schoolmoe of komen in aanvaring met de autoriteiten. Is dit een herkenbare situatie? Spreek dan gerust de straathoekwerker in de wijk aan. Hij of zij biedt een luisterend oor, verschaft informatie en kan begeleiden. Onze straathoekwerkers kunnen terugvallen op een uitgebreid netwerk om door te verwijzen naar de geschikte persoon. De opvolging gebeurt telkens individueel en naargelang de situatie. De persoonlijke vooruitzichten staan centraal.
... en die jongeren helpt
- om de studie weer op te nemen (preventie van schooluitval),
- om werk of een vakantiejob te vinden,
- om administratieve stappen te ondernemen,
- bij welke sociale drempel dan ook.
Waar zijn de straathoekwerkers van Bravvo te vinden?
- Spreek ze aan in de openbare ruimte, waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen.
- Ze houden ook permanenties in het jeugd- of gemeenschapscentrum van hun wijk.
- Ze zijn daarnaast telefonisch of per e-mail bereikbaar. Onderstaande links geven de contactgegevens per wijk.
“Strategieën, pedagogische tools, indicatoren, verbindend werken ...”, Mohammeds vakjargon verraadt zijn jarenlange ervaring in het jongerenwerk. Als medewerker bij de pijler Jeugd en Burgerschap gaat hij op een zorgvuldige, integere en vertrouwensvolle manier om met de jongeren van het jeugdcentrum Renards. Voor iedere jongere die hij begeleidt, put Mohammed uit zijn expertise om een doordacht plan uit te stippelen. Altijd met de nodige humor en vooral veel bezieling!
Een atypisch parcours
Alles begon ooit in het animatie- en begeleidingswerk ... een sector die Mohammed kent als zijn broekzak! “Ik heb meer dan 10 jaar animatiewerk gedaan. Daar legde ik de basis voor de werkvormen die ik als straathoekwerker nog steeds gebruik en die voor mij essentieel zijn.” Tijdens zijn jeugdjaren in Frankrijk, in de buurt van Perpignan, raakte Mohammed bevriend met een opvoeder van zijn middelbare school, die hem uitnodigde voor een bezoek aan het jeugdinfopunt. Wist Mohammed toen veel dat dit het begin zou zijn van zijn carrière ... Hij belandde van de ene op de andere dag in het animatiewerk: “Ik kreeg alle leeftijdsgroepen onder mijn hoede: van 0 tot 3 jaar, van 3 tot 6 jaar, van 6 tot 12 jaar, van 12 tot 18 jaar, volwassenen en senioren. Ik heb gewerkt als animator-begeleider en zelfs als directeur van een organisatie.” Hij ruilde Perpignan in voor de regio Rijsel, ging aan de slag bij de sportdienst van Roubaix en vond uiteindelijk een vaste stek in Brussel. Al deze ervaringen geven hem de kans om met heel uiteenlopende doelgroepen en gemeenschappen te werken. “Ik ben altijd al sociaal geëngageerd geweest”, benadrukt Mohammed.
Zijn hele loopbaan lang kon hij zijn professionele vaardigheden aanscherpen bij verschillende kwetsbare publieksgroepen. Volgens hem “is het belangrijk dat je op een neutrale manier met deze groepen omgaat. Wat ook hun achtergrond is, je moet ze behandelen als gewone jongeren, en niet anders. Wie dat niet kan, moet een andere job zoeken. Ze zijn het gewend om te worden veroordeeld.” Mohammed stelt vast dat een neutrale, geruststellende aanpak de jongeren uit het jeugdcentrum Renards helpt om uit hun negatieve spiraal te raken. Gewapend met zijn ervaring en altijd bereid om een nieuwe uitdaging aan te gaan, volgde hij in België een opleiding tot gespecialiseerde opvoeder, een functie die hij nu vervult in het centrum.
Sport: een kader dat houvast én ruimte biedt
De term ‘kader’ is uiterst belangrijk voor Mohammed. Hij gebruikt sport om voor de jongeren uit het centrum een omgeving te creëren waar ze structuur en verbondenheid vinden. Gevechtsporten zijn het favoriete werkinstrument van Mohammed. Vanuit zijn pedagogisch uitgangspunt zijn deze sportdisciplines veel meer zijn dan louter fysieke activiteiten. Het is een manier om via inspanning respect aan te leren, voor zichzelf, voor de tegenstander en voor de algemene omgangsregels. Hijzelf heeft dat tijdens zijn eigen judoverleden aan den lijve ondervonden. Zijn ervaring als topsporter en trainer zet hij nu in voor de jongeren die hij begeleidt: “Dankzij judo heb ik geleerd mijn energie in goede banen te leiden, want ook ik had nood aan omkadering.” Voor de straathoekwerker is dat hulpmiddel van onschatbare waarde om moeilijke publieksgroepen, vaak mensen met gedragsproblemen, te begeleiden.

“Ik heb hard gewerkt aan die omkadering, omdat net de jongeren die problemen hebben met de instellingen dit houvast nodig hebben. Sport is voor mij dus een manier om die werkpunten aan te pakken.
Opvoeden via omwegen
Mohammed bouwt in al zijn projecten een vertrouwensrelatie op met deze jongeren die vaak in moeilijke omstandigheden opgroeien. “Binnen het straathoekwerk zetten we projecten op om jongeren die de school, hun socioprofessionele omgeving of hun familie de rug hebben toegekeerd, weer op de rails te krijgen en te re-integreren in het systeem. Hen actief betrekken bij de buurtwerking is daarvoor een ideale manier. Het project ‘Duwtje in de rug grofvuil’, dat in samenwerking loopt met de Brusselse Woning, helpt oudere, zieke en kwetsbare buurtbewoners die hulp nodig hebben bij allerlei klussen, zoals bijvoorbeeld het weghalen van meubilair. Deze jongeren die vaak zelf in de marginaliteit zijn terechtgekomen, kruipen nu in de huid van solidaire gemeenschapsspelers. Mohammed rekent op het menselijke gelaat van dit soort projecten om jongeren mee te krijgen. “Ze wachten gewoon op die uitgestoken hand, omdat ze te gegeneerd zijn om hulp te vragen.”
Volgens hem is zingeving de sleutel van deze zoektocht. En laat dat net de kracht zijn van het werk als straathoekwerker. Zonder het te beseffen gaan de jongeren aan de slag met kernwaarden als respect, wederzijdse hulp en discipline. Deze strategie mogen we beschouwen als de pedagogie via omwegen. De straathoekwerker zet binnen de pijler Jeugd en Burgerschap ludieke, ietwat listig verpakte projecten op om zijn opvoedende taak te vervullen. Van manipulatie kan geen sprake zijn! “Wanneer ik het over strategie heb, bedoel ik niet manipulatie. Wanneer je een jongere manipuleert, dan is dat om de verkeerde reden of heb je slechte bedoelingen. Een strategie daarentegen is bedoeld om het beste uit de jongere te halen. Daarom zijn alle strategieën goed als ze de jongere iets positiefs bijbrengen.”
Een van de mooiste projecten die deze aanpak illustreert, is volgens Mohammed het Senegal-project. Negen maanden lang bereidt hij samen met de jongeren en het team van centrum een inleefreis voor, die tot stand komt door de organisatie van diverse zelffinancieringsacties. “Dat is een hele opgave, zowel qua tijd, activiteiten en energie, maar tegelijk ook een oefening in groepsmobiliteit. Dat wil zeggen dat we een mix maken van negatieve leiders, positieve leiders, populaire leiders, rolmodellen enz. waaraan de groep zich kan optrekken en waarbij er ruimte is om normen en waarden uit te wisselen. De pedagogie via omwegen wordt hier deels gebruikt om stereotypen, vooroordelen en discriminatie tegen te gaan.
In het jeugdcentrum Renards wordt Mohammed zelf bijgestaan door animatoren-begeleiders en de coördinator van het centrum. Hun missie is unaniem: van de jongeren actieve burgers maken. Het komt erop neer dat hun gezamenlijke inspanningen gericht zijn op vier speerpunten: emancipatie, zelfredzaamheid, zin voor verantwoordelijkheid en participatie. Ze gaan daarbij elk vanuit hun vakgebied aan de slag met eigen strategieën en doelstellingen, maar steeds met de neuzen in dezelfde richting.
Zelfs al werken ze dagelijks samen, toch zijn er verschillen in hun aanpak waarbij een straathoekwerker – in tegenstelling tot een animator-begeleider – het collectieve project gebruikt om jongeren meer diepgaand en individueel te begeleiden. Hij gaat na wat hun noden en problemen zijn en spreekt vervolgens zijn professioneel netwerk aan om de jongere naar de juiste gespecialiseerde diensten door te verwijzen. “We werken in groepsverband aan het individu, zonder dat de jongeren het zelf merken. Via onze werk willen we hen opnieuw integreren in de maatschappij.”
Het is hoe dan ook een werk van lange adem. Mohammed plukt misschien niet meteen de vruchten van zijn werk, maar gelooft in de kracht van de tijd. “We werken met een publiek dat tijd nodig heeft om te veranderen.” Hij is ervan overtuigd dat het tijd kost om met complexe situaties om te gaan. “Zo’n job doe je niet jarenlang en non-stop zonder dat je erin gelooft en waarden nastreeft. Je brengt de jongeren niet alleen iets bij, je krijgt ook iets van hen terug.”
Contact
George Tsoras
0494 53 78 36
george.tsoras@brucity.be
Permanenties
In het Jeugdcentrum Averroès
Modelwijk 3 1020 Brussel
Woensdag van 14 tot 16u
Contact
Louise Doume Mbia
0497 05 64 98
louise.doumembia@brucity.be
Communautair Centrum Oasis
Duikerstraat 11, 1020 Brussel
02 479 53 88
Contact
Jeugdcentrum Horizon
Moorsledestraat 54
1020 Brussel
02 421 02 40
Mohamed Yacine Khalifa, adjunct-verantwoordelijke
02 279 66 09
0497 42 93 14
mohamed.khalifa@brucity.be
Contact
Michaël Jacquemin
0490 67 48 02
michael.jacquemin@brucity.be
Permanenties
In het Jeugdcentrum Locomotive
Sluismeetser Coggestraat 31 1000 Brussel
Woensdag van 14 tot 16u
Contact
Jeugdcentrum Dolto
Washuisstraat 15/25
1000 Brussel
Mohamed Yacine Khalifa, adjunct-verantwoordelijke
02 279 66 09
0497 42 93 14
mohamed.khalifa@brucity.be
Contact
Mostapha Jaroui
0495 82 43 61
02 213 14 83
mostapha.jaroui@brucity.be
Mohamed Amti
0493 40 08 98
mohamed.amti@brucity.be
Permanenties
In het Jeugdcentrum Renards
Vossenstraat 10, 1000 Brussel
Woensdag van 14 tot 16u
Contact
MJ NOH
Laskouter 1A
1120 Neder-Over-Heembeek
Mohamed Yacine Khalifa, adjunct-verantwoordelijke
02 279 66 09
0497 42 93 14
mohamed.khalifa@brucity.be
Algemene info over de dienst
Coördinatie Jeugd & Burgerschap
Kazernestraat 37, 1000 Brussel
02 279 65 54
jeunesseetcitoyennetebravvo@brucity.be
Marie Cardon de Lichtbuer, verantwoordelijke
02 279 65 08
0497 79 19 23
marie.cardondelichtbuer@brucity.be
Mohamed Yacine Khalifa, adjunct-verantwoordelijke
02 279 66 09
0497 42 93 14
mohamed.khalifa@brucity.be