De gemeenschapswachten

U hebt ze ongetwijfeld al opgemerkt op straat of in de parken, rond scholen of sociale woonsites of tijdens grote evenementen. Maar wat doen de gemeenschapswachten van Bravvo eigenlijk? Wat kunnen ze voor u doen?

Gardiens de paix gemeenschapwachten Bruxelles Brussel prévention preventie espace public openbare ruimte

Altijd paraat staan

Door hun dagelijkse aanwezigheid in tal van wijken kunnen de gemeenschapswachten incidenten voorkomen en over uw welzijn waken. Hun aanwezigheid in de openbare ruimte is geruststellend en versterkt het gevoel van veiligheid.

Helpen van dichtbij of veraf

Hebt u een vraag? Aarzel dan zeker niet om hen aan te spreken. Ze wijzen u met plezier de weg naar de bevoegde diensten. Vreest u voor een conflict? Zij sturen aan op dialoog en proberen het probleem te verhelpen. Dreigt er gevaar? Zij bieden de nodige hulp. Is er een probleem in de wijk? Zij zoeken een oplossing. Aarzel dus zeker niet om iets verdachts te melden.

Kijken en luisteren

De gemeenschapswachten kennen de wijk door en door. Het is hun taak problemen zo snel mogelijk op te merken. Hun vaststellingen inzake netheid, defecte verlichting, sluikstorten, beschadigd straatmeubilair, overlast enz. worden dagelijks overgemaakt aan de bevoegde gemeentediensten. Het doel? Een aangename leefomgeving behouden.

Wegwijs maken en helpen waar ze kunnen

De gemeenschapswachten werken nauw samen met de diensten van de Stad Brussel (Wegeniswerken, Netheid enz.), de andere diensten van Bravvo (bemiddeling, jeugdcentra, straathoekwerkers enz.), maar ook de andere verenigingen die hulp bieden (aan bijvoorbeeld daklozen of druggebruikers).

Voorkomen in plaats van genezen

De gemeenschapswachten van de Stad Brussel zijn niet beëdigd en hebben dus geen politiebevoegdheid. Als preventiemedewerkers staan ze ten dienste van de bewoners. Ze bieden veeleer een luisterend oor en dragen communicatie hoog in het vaandel.

 

Afspraak om 14.30 uur in hun onopvallend kantoor in de Versailleslaan in Neder-over-Heembeek. Gemeenschapswachten Nourredine en Mohammed trekken hun paars uniform aan om aan hun dagshift te beginnen. Ze hebben geen tijd te verliezen: chef Christine brieft hen over een hotspot die “als risicovol” staat aangemerkt.

Iedere week ligt er een concreet actieplan klaar. Als er drie teams aanwezig zijn, spreken we van teams A, B en C. Elk team volgt dan een ander traject. In dat actieplan staan de uurroosters, de specifieke zones enz.”, legt Mohammed uit.

Opdracht van de dag: schermutselingen voorkomen aan de schoolpoort van Atheneum Karel Buls en basisschool Koningin Astrid. De twee gemeenschapswachten kregen melding van een aanvaring tussen ouders van leerlingen, waarbij geweld werd gebruikt. Of Nourredine en Mohammed ter plaatse gaan “zal afhangen van de prioriteiten.” Hun preventieve aanwezigheid is bedoeld om escalatie te voorkomen. 


Het duo start hun ronde langs de Bonekruidlaan, in de Mutsaardwijk. Eenmaal op het terrein geven ze hun ogen en oren goed de kost. Ter hoogte van de Nederlandstalige gemeenteschool kan Nourredine een leerkracht spreken. Vandaag neemt hij de rol op van zender én ontvanger. Nourredine is degene die het contact legt met de mensen.

Ik ben dan de observator die meeluistert naar het gesprek van mijn collega. Het is de bedoeling dat ik cruciale informatie noteer en overneem in het verslag”, aldus Mohammed. Ter afwisseling keren ze regelmatig de rollen om. Zo krijgt iedereen de kans om verschillende taken uit te voeren, wat het inzicht in de verantwoordelijkheden bevordert. Ook binnen de twee- en driekoppige teams wordt er regelmatig geswitcht. Door samen te werken met verschillende collega’s kan iedere medewerker groeien in zijn job. Toch blijft het bovenal teamwork.

Na afloop van hun ronde worden ze verondersteld een verslag op te maken van alles wat ze die dag hebben vastgesteld en gezien. De gemeenschapswachten zijn immers vertrouwd met het leven in de wijk en merken overlast sneller op: netheid, defecte verlichting, sluikstorten, beschadigd straatmeubilair, wangedrag enz. Hun vaststellingen worden dagelijks overgemaakt aan de bevoegde gemeentediensten. Het doel? De openbare ruimte leefbaar houden voor alle bewoners.

Onderweg groeten ze de voorbijgangers en slaan ze hier en daar een praatje. Een vrouw met een kinderwagen stopt en vraagt de weg. Wat verder komt een oude vriend hen een hand schudden. Dat is de normaalste zaak van de wereld als je bedenkt dat ze respectievelijk 10 en 14 jaar in deze wijk actief zijn!


Het contact met de mensen, hen sensibiliseren en advies geven zijn dingen die ik graag doe. Ik vind het vooral belangrijk dat ik me nuttig kan maken voor hen. Dat voelt altijd goed”, zegt Nourredine. Door al die jaren hebben ze een hechte band opgebouwd met de bewoners. Wat betreft de nieuwkomers, de toeristen of degene die nieuwsgierig zijn en hen nog niet kennen, is Nourredine duidelijk: aarzel nooit om de eerste stap te zetten. “Ga naar de mensen toe, stel jezelf voor en leg uit wat onze functie is.”

Wanneer hun taak aan de school erop zit, trekken de twee gemeenschapswachten verder. Ze leggen elke dag tussen 10 en 15 km af. Maar noem het vooral geen wandeling, want dat is het ook niet! Weer of geen weer ... ze zijn op post!

Nu de namiddag op zijn einde loopt, nemen ze de tijd om een praatje te slaan met de handelaars. Hun aanwezigheid voelt vertrouwd aan in een wijk die enorm is veranderd. “Dat was hier vroeger een dorp, met boerderijen. Al die gebouwen stonden er toen niet ... ”, zegt Mohammed terwijl hij naar de omliggende gebouwen wijst. Hij merkt op dat de verschillende generaties soms voor spanningen zorgen. De gewoonten en levensstijlen zijn veranderd, waardoor de oorspronkelijke bewoners regelmatig hun hun beklag doen.

Nourredine en Mohammed moeten in hun werk streng, maar menselijk optreden. Wat ze soms aantreffen, tart elke verbeelding. “We vinden zelfs doden. Of wapens”, fluistert Nourredine met ernstige blik. De problemen op het terrein zijn heel uiteenlopend, maar dankzij hun ervaring kunnen ze de nodige afstand nemen.

Nourredine gaat prat op de sterke band die hij heeft met de jongeren. “Het voordeel is dat ik hen heb helpen opgroeien". Voor zijn overstap naar de paarse uniformen was hij begeleider in Laken. Zijn band met de jongeren is kostbaar, soms broos, maar gebaseerd op jarenlange aanwezigheid, dialoog en inzet. Deze ervaring heeft zijn passie voor het werken met mensen alleen maar versterkt.


Bij hun terugkeer in het kantoor op het einde van hun ronde, ondertekenen ze het pauzeblad. Rond 21 uur eindigt hun goed gevulde werkdag; een dag waarin elke ontmoeting, elk gesprek ertoe deed. “Soms denk ik dat de connectie verloren is gegaan door de covidpandemie. Ik heb de indruk dat de mensen minder tijd nemen om met elkaar te praten”, zegt Nourredine met een vleugje weemoed in zijn stem. Toch blijven hij en Mohammed onvermoeibaar aan die connectie werken. Preventie heeft immers veel te maken met deze sociale verbondenheid en de dagelijkse contacten. Het duo hamert erop dat gemeenschapswachten er niet zijn om boetes uit te delen, maar om een oogje in het zeil te houden. En te luisteren en te helpen.

De gemeenschapswachten van Bravvo zijn beschikbaar van maandag tot vrijdag

  • van 7.30 tot 22u in de centrumwijken, de Noordwijk, de Marollenwijk, Laken en Neder-Over-Heembeek;
  • van 18.30 tot 2u in de Dansaertwijk, de Marollenwijk, de Noordwijk en Laken.

Contact

Ömer Ülker, verantwoordelijk
02 279 65 57
omer.ulker@brucity.be

Coördinatie van de gemeenschapswachten
Kazernestraat 37, 1000 Brussel
02 279 65 70
bravvogardiensdelapaix@brucity.be