Bemiddeling bij gemeentelijke administratieve sancties (GAS)

Wildplassen, spuwen op straat, geweld uitlokken, sluikstorten, de toegang tot een gebouw versperren, graffiti spuiten in de openbare ruimte: het zijn maar enkele van de vele acties die aanleiding kunnen geven tot een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). De gevolgen? Een boete of herstel via bemiddeling onder begeleiding van Bravvo.

sanctie

Een wettelijk alternatief voor een bekeuring

Bij de vaststelling van onburgerlijk gedrag  kan de politie een proces-verbaal (pv) opstellen en een administratieve sanctie opleggen. In de plaats van een boete te innen, voorziet de wet in bemiddeling. Daarbij ligt de nadruk op herstel, ten gunste van de samenleving of van de persoon die de klacht indiende. In het geval van minderjarigen moet de bemiddeling verplicht worden voorgesteld.

Wie zich in een dergelijke situatie bevindt, ontvangt hierover een brief van de juridische dienst van de Stad Brussel. De GAS-bemiddelaar van Bravvo schrijft u vervolgens aan om een afspraak te maken.

Een afspraak om tot een akkoord te komen

Een GAS-bemiddelingsafspraak vindt plaats in aanwezigheid van de bemiddelaar en de persoon die de klacht indiende of een vertegenwoordiger van de Stad. De afspraak heeft tot doel om in overleg tot een herstelakkoord te komen. 

Wat is de uitkomst?

  • Een bemiddeling : er wordt een bijeenkomst georganiseerd tussen de betrokken partijen om een oplossing te vinden voor het geschil (bv. compensatie, herstel van schade, enz.).
  • Een prestatie: de bemiddelaar stelt een symbolisch herstel voor bij een gemeentelijke of sociale dienst. Voorbeelden: een speelplein of park schoonmaken, helpen in een sociaal restaurant, huiswerkhulp bieden, de vzw Operatie Thermos helpen...

2024: een nieuwe wetgeving treedt in werking

De wet met betrekking tot de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) maakt het nu namelijk mogelijk iedere overtreding van het Algemeen Politiereglement te bestraffen met een boete die kan oplopen tot 500 euro voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen. 

Begin juni lanceert de Stad Brussel, in samenwerking met de gemeente Elsene en politiezone Polbru, een sensibiliseringscampagne om mensen te wijzen op de samenlevingsregels en de geldende administratieve sancties, die worden ondersteund door een recente wetswijziging. Bravvo speelt een sleutelrol in deze campagne. Als een van zijn preventietaken rond veiligheid en het onveiligheidsgevoel, voert Bravvo de bemiddelingsprocedure uit in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties, in directe samenwerking met de gemeentelijke sanctionerende ambtenaar.

Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) maken het samenleven aangenamer door een concrete en gepaste reactie te geven op kleine overtredingen die vaak worden omschreven als asociaal gedrag of overlast. Zo is een snelle reactie mogelijk na een overtreding. Wanneer asociaal gedrag wordt vastgesteld, kan de politie een proces-verbaal opmaken dat kan worden gevolgd door een administratieve sanctie. Maar ook bemiddeling is mogelijk. In het geval van minderjarigen is bemiddeling zelfs verplicht.



Over welke overtredingen gaat de campagne? 

De huidige campagne is gebaseerd op een analyse die de GAS-bemiddelingsdienst heeft gemaakt van de vaakst voorkomende overtredingen, maar ook op de vaststellingen van de gemeenschapswachten, straathoekwerkers en sociale bemiddelaars van Bravvo. Ze is bedoeld om de burgers te sensibiliseren rond de overtredingen die het vaakst worden behandeld door de GAS-bemiddelingsdienst en over de gevolgen van hun gedrag, dat kan worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 500 euro. Deze mededeling legt de nadruk op de volgende overtredingen, met als doel burgers te sensibiliseren en bewust te maken van de gevolgen van hun asociaal gedrag, en zo bij te dragen aan een stad waar het rustig en aangenaam is om te wonen.

 

  • Artikel 15 van het Algemeen politiereglement 
    Het is verboden om te spuwen, te urineren of uitwerpselen achter te laten op de openbare ruimte, behalve op de plaatsen die daarvoor bestemd zijn.
     
  • Artikel 45 van het Algemeen politiereglement
    Onverminderd de andere geldende reglementeringen is het gebruik van ieder vervoersmiddel, zoals steps, (...), enkel toegelaten op voorwaarde dat de veiligheid van de voetgangers en andere gebruikers en de vlotte doorgang niet in gevaar worden gebracht. De bevoegde overheid kan het echter verbieden op de plaatsen die zij bepaalt.

  • Artikel 110 van het Algemeen politiereglement
    Behoudens bijzondere reglementering of aanduiding moeten dieren met alle middelen, en minstens met een korte leiband, aangelijnd zijn op elke plaats in de openbare ruimte, met inbegrip van galerijen en doorgangen op privégrond, toegankelijk voor het publiek.
     
  • Artikel 115 van het Algemeen politiereglement
    §1. Het baasje of de hoeder van het dier is verplicht om de uitwerpselen van het dier op een gepaste manier te verwijderen van de openbare ruimte, met uitzondering van de plaatsen die speciaal daarvoor zijn voorzien en ingericht.
    §2. Het baasje of de hoeder van het dier moet op elk ogenblik beschikken over minstens één zakje om de uitwerpselen van het dier op te rapen. Dit zakje moet op verzoek van een gemachtigde persoon of de politie worden getoond. Zakjes met uitwerpselen mogen enkel in de openbare vuilnisbakken worden achtergelaten. 
     
  • Artikel 534 bis van het Strafwetboek (Gemengde inbreuk)
    Iedereen die zonder toestemming graffiti aanbrengt op roerende of onroerende goederen zal worden gestraft (...).



Downloaden

Flyer van de dienst

Flyer (alleen in het Frans)

Algemeen politiereglement (voor de 19 Brusselse gemeenten)
 

Zie ook

Informatie van de Stad Brussel over Gemeentelijke Administratieve Sancties

Contact

Yannick Piersotte, bemiddelaar
0494 53 78 32
yannick.piersotte@brucity.be

Algemene informatie over de dienst

Coördinatie Bemiddeling
Kazernestraat 37, 1000 Brussel
02 279 65 63

Cecilia Sanchez, verantwoordelijke
02 279 65 61
cecilia.sanchez@brucity.be

Karine Ugé, adjunct-verantwoordelijk
02 279 64 82
karine.uge@brucity.be